tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας

Την απόφαση να κλείσουν τα ιατρεία τους και να προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους έλαβαν οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας. Η αποχή τους ξεκινά την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι εργαστηριακοί γιατροί αντιδρούν στην τροπολογία που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση και προβλέπει αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων τους αν αρνηθούν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς, η νέα τροπολογία προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», με σκοπό να εμποδίσει τα Διαγνωστικά Κέντρα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, με αφορμή το αποστραγγιστικό μέτρο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στο κράτος (rebate – clawback).

Την κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας και σήμερα Τετάρτη παρέθεσε συνέντευξη τύπου για να εξηγήσει τους λόγους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μάκης Ισαακίδης τόνισε ότι παρότι οι εργαστηριακοί γιατροί έβαλαν πλάτη τα χρόνια της κρίσης, το κράτος δεν στάθηκε αρωγός τους. Επίσης τόνισε ότι η λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων είναι σε οριακό σημείο αφενός διότι οι τιμές με τις οποίες τους αποζημιώνει το ασφαλιστικό ταμείο δεν πήραν καμιά αύξηση από το 1991 αφετέρου έχουν καταλογιστεί στα ιατρεία ποσά από τον ασφαλιστικό φορέα, τα οποία δεν είναι διαχειρίσιμα για την επιβίωσή τους.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν, ο Παύλος Μελισσανίδης ιδιοκτήτης του Διαγνωστικού Κέντρου Ασκληπιός και ο μικροβιολόγος Πέτρος Θέμελης οι οποίοι με αναλυτικά παραδείγματα εξήγησαν πώς ακριβώς είναι η συνεργασία τους με τον ΕΟΠΠΥ.

Η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας

Στην απόφαση που έλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας αναφέρει:

«Εν όψει της ήδη προκηρυχθείσας αποχής των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών-μελών του Συλλόγου μας από τα ιατρικά τους καθήκοντα (για την έλλειψη και μη εφαρμογή ορθών κανόνων στη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων από τους κλινικούς ιατρούς), αρχομένης από την Τετάρτη 8-5-2024, και με αφορμή τις φήμες που ήδη κυκλοφορούν για δήθεν διάσπαση του μετώπου των ιατρών αλλά και για την επιχειρούμενη κυβερνητική αντίδραση (συνεπικουρούμενη από μειοψηφική μερίδα συναδέλφων), με βάση τα όσα ορίζονται στο άρθρο 69 του Ν. 5102/2024 (αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών αν αρνηθούν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) σας γνωρίζουμε τα εξής:

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας (Ι.Σ.Η), η οποία έλαβε χώρα την 24η Απριλίου του 2024 και κατόπιν της ομόφωνης απόφασης που ελήφθη, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ο Ιατρικός μας Σύλλογος υιοθέτησε πλήρως τα αιτήματα των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών-μελών του.

Πιο συγκεκριμένα,

Το ήδη γνωστό κι ανακοινώσιμο ανώτατο όριο του «clawback» έως 5%.

Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών με τον «Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)»

Την αναγνώριση συνυπαιτιότητας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠYY), του Υπουργείου Υγείας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), για την έλλειψη και μη εφαρμογή ορθών κανόνων στη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων από τους κλινικούς ιατρούς.

Στο ως άνω πλαίσιο, ο Ιατρικός μας Σύλλογος αποφάσισε ομόφωνα, τη στήριξη αλλά και την υιοθέτηση των κυλιόμενων κινητοποιήσεων τους, με τη μορφή ολικής αποχής των εργαστηριακών ιατρών μελών του από τα ιατρικά τους καθήκοντα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 08 Μαΐου του 2024.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι αναγνωρίζουμε και υιοθετούμε στο σύνολό τους τα αιτήματα αλλά και το πλαίσιο των κινητοποιήσεων των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών-μελών του «ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ», όσον αφορά τις επερχόμενες κυλιόμενες κινητοποιήσεις τους και αποφασίζουμε να κηρύξουμε την ολική αποχή των εργαστηριακών ιατρών από τα ιατρικά τους καθήκοντα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 08 Μαΐου του 2024.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις επιχειρούμενες μεθοδεύσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης (άρθρο 69 του Ν. 5102/2024-αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών αν αρνηθούν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), οι οποίες κατατείνουν σε φίμωση της Ιατρικής Κοινότητας και αλλοίωση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος των κινητοποιήσεων, με όποιο πρόσφορο τρόπο επιλέξει ο κάθε Κλάδος.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων εργαστηριακών ιατρών, οι οποίοι αδυνατούν πλέον, με βάση τα ισχύοντα, να ανταποκριθούν σε βασικές επαγγελματικές και βιοτικές ανάγκες.

ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ για την άσκηση κάθε νόμιμης ενέργειας από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, με σκοπό την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαστηριακών ιατρών-μελών μας κατά την διάρκεια των κυλιόμενων κινητοποιήσεών τους".

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69