tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ημαθία: Σταθερότητα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας την τελευταία τριετία

Την τέταρτη διαδικτυακή ημερίδα διοργάνωσε ο Περιφερειακός Μηχανισµός ∆ιάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη λειτουργία του Μηχανισμού, καθώς και παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρωτογενούς έρευνας εργοδοτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα της Περιφερειακής Ημαθίας, ενώ είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Πιερία, το Κιλκίς και τις Σέρρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τα οποία προέρχονται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας παρουσιάζει σχετική σταθερότητα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την 3ετία 2019-21. Επίσης προκύπτει ότι η περιοχή δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την πανδημική οικονομική ύφεση, είτε εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων διατήρησης και ενίσχυσης της απασχόλησης, είτε εξαιτίας του μεγάλου αριθμού απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος επηρεάστηκε ελάχιστα από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2020 δημιουργήθηκαν στην περιοχή 1.421 νέες θέσεις εργασίας, ένας αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2019 όταν και είχαν δημιουργηθεί 907 νέες θέσεις εργασίας. Ως προς το τρέχον έτος, τα στοιχεία είναι αισιόδοξα, καθώς το 9μηνο του 2021 έχουν ήδη δημιουργηθεί 1.275 νέες θέσεις εργασίας

Στο πλαίσιο της πρωτογενούς έρευνας στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήγαγε ο Περιφερειακός Μηχανισμός της Κεντρικής Μακεδονίας, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της Ημαθίας δηλώνουν ότι επηρεάζονται σχετικά λιγότερο τα εργασιακά καθήκοντα των απασχολουμένων τους από αλλαγές που συμβαίνουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως εκείνες που αφορούν σε «νέα προϊόντα και υπηρεσίες» και σε «παραγωγικές διαδικασίες». Ο Περιφερειακός Μηχανισμός διαπίστωσε επίσης ότι από τον Μάιο και μετά, τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας όσο και στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναμένονταν η δημιουργία αξιοσημείωτου αριθμού νέων θέσεων εργασίας, λόγω της επέκτασης των δραστηριοτήτων πολλών από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα.

Όσον αφορά στις δεξιότητες των εργαζομένων σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διαπιστώθηκε και πάλι η ζήτηση για οριζόντιες/μαλακές δεξιότητες, με προεξάρχουσες την επικοινωνία, την ομαδικότητα και την ορθή διαχείριση χρόνου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ Κώστας Γιουτίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβη Παυλίδου, η Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας Έλενα Ατσάλου και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νικόλαος Νέγκας.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από τον Χρήστο Γιαννακάκη, Πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΑ, με θέμα «Το ανθρώπινο δυναμικό του αγροτοδιατροφικού τομέα στην Ημαθία- Προβλήματα και Προοπτικές» και από την Στέλλα Μπαρμπαρούση, Προϊσταμένη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Αποτύπωση και παρακολούθηση των μεταβολών των επαγγελμάτων και των δεξιοτήτων. Δυναμισμός και αναπτυξιακές δυνατότητες». Στην ομιλία του ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα για τους εργάτες γης, ενώ η κ. Μπαρμπαρούση παρουσίασε στοιχεία από πρόσφατη έρευνα δευτερογενών πηγών του Ινστιτούτου, που ήταν εστιασμένη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, φορέων εργαζομένων, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69