tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εκδηλώσεις προώθησης κρασιών Νάουσας - Ξινόμαυρο στη Μελβούρνη

Τα μοναδικά κρασια της Ναουσας στη Μελβούρνη.

Επιχειρηματική αποστολή 6 ατόμων ταξίδεψε από τη Νάουσα στη Μελβούρνη αυτές τις μέρες στο πλαίσιο του Προγράμματος Προώθησης Οίνων που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, εκπροσωπώντας τα 15 οινοποιεία της Νάουσας με σκοπό να φέρει πιο κοντά τους καταναλωτές της Μελβούρνης στο Ελληνικό κρασί και να καταφέρουν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα κρασιά της Νάουσας και την εξαιρετική ποικιλία του Ξινόμαυρου.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν 3 Wine tastings (με αυτό που θα γίνει σήμερα) στο εστιατόριο Epocha, στα οποία πάνω από 180 καταναλωτές και φίλοι του κρασιού είχαν τη ευκαιρία να δοκιμάσουν 7 διαφορετικές ετικέτες από την ίδια ποικιλία, αποδεικνύοντας την πολυπλοκότητα και την δυναμική των κρασιών ΠΟΠ Νάουσα -Ξινόμαυρου.

Παράλληλα, διοργανώθηκε ένα Masterclass με blind tasting 17 διαφορετικών ετικετών κρασιών της Νάουσας για το εξειδικευμένο κοινό των sommelier της Μελβούρνης καθώς και ένα Β2Β γεύμα.

Το Ξινόμαυρο, είναι μία από τις πιο σπάνιες και ευγενικές ερυθρές ποικιλίες που προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα.

Το Ξινόμαυρο ίσως μπορεί να συγκριθεί με τα Barolo που έχουν βάση την ποικιλία Nebbiolo ή το Pinot Noir της Βουργουνδίας λόγω του δομημένου και σύνθετου αρωματικού χαρακτήρα του. Εντούτοις στην πραγματικότητα η ποικιλία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί τελικά ως μοναδική.

Υψηλή οξύτητα (Ξινό-, οξύ), πλούσιο σε φαινόλες, με ένα βαθύ, μαύρο χρώμα (-μαυρο) και έντονες τανίνες, τα κρασιά από Ξινόμαυρο μπορούν να παλαιώθουν για πολλά χρόνια, συχνά για δεκαετίες. Χάρη στον ιδιαίτερο και σύνθετο χαρακτήρα του, ο οποίος αποτελείται από αρώματα φρουτώδη και φυτικά, αυτά της ντομάτας και της ελιάς, το Ξινόμαυρο έχει δημιουργήσει φανατικούς φίλους, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται, εντός και εκτός Ελλάδας.

Το φημισμένο κρασί Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος ΝΑΟΥΣΑ, φτιάχνεται αποκλειστικά από το Χινόμαυρο, ερυθρό σταφύλι, καλά εγκλιματισμένο στα ηπειρωτικά κλίματα. Είναι το οικοσύστημα που το ευνοεί, γιατί στη Νάουσα οι αμπελώνες έχουν προνομιούχα θέση. Το υψόμετρό τους ξεκινά από τα 150 μέτρα και φτάνει τα 350. Είναι εγκατεστημένοι στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου και έτσι προφυλάσσονται από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους ενώ συγχρόνως επωφελούνται από τις ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι οινοποιοί κ. Μαρία Κελεσίδου από το Κτήμα Κελεσίδη (Ktima Kelesidi), ο κ. Χρήστος Ταραλάς από το Οινοποιείο Ταραλάς (Taralas Estate) και ο κ. Κωστής Δαλαμάρας & κ.  Μαρία Δουλγερίδου από το Οινοποιείο Δαλαμάρα (Domaine Dalamaras) και ο υπεύθυνος Εξαγωγών του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ (VAENI Naoussa Winemaking Coop) κ. Βαγγέλης Σαμαράς. Οι εκδηλώσεις προώθησης των οίνων της Νάουσας στη Μελβούρνη οργανώθηκαν από την εταιρία Novacert Ltd και στην εκδήλωση παρευρέθηκε η εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Μαρία Γιοκαρίνη.

Τα κρασιά της Νάουσας παρουσίασε η sommelier κα. Angie Giannakoudakis.

Μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Νάουσας – Ξινόμαυρο μπορείτε να τα βρείτε online, σε αρκετά καταστήματα BOTTLE SHOPS  αλλά και σε πολλά καλά εστιατόρια της Μελβούρνης. Τα μοναδικά κρασια της Νάουσας αξίζουν σίγουρα μια δοκιμή! 

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στο site του προγράμματος https://www.xinomavronaoussa.com/

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69