tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

super course

‘Αναπνοή’... Αυτή η άγνωστη...

Της Έφης Ιωαννίδου*

 «Ζωή είναι η περίοδος μεταξύ δύο αναπνοών, εκείνοι που αναπνέουν στο ήμισυ  ζουν μισή ζωή. Eκείνοι που μπορούν να αναπνεύσουν σωστά αποκτούν πλήρη έλεγχο ολόκληρης της ύπαρξης».

Κοινός παρανομαστής, των περισσότερων ανθρώπων, όλα αυτά τα χρόνια που ασκώ την τεχνική shiatsu, είναι ο ακανόνιστος ρυθμός αναπνοής τους. Συνήθως στα πρώτα λεπτά της συνεδρίας παρατηρείται γρήγορη ακανόνιστη, ρηχή, αναπνοή, πολλές φορές και διακοπτόμενη, η οποία βρίσκει το φυσιολογικό της ρυθμό μετά τους πρώτους χειρισμούς της τεχνικής. Όσοι  έχουν δεχτεί shiatsu το πρώτο πράγμα που παρατηρούνε είναι η αλλαγή του ρυθμού και του βάθους της αναπνοής τους.

Η κακή ποιότητα της αναπνοής έχει  ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σωρείας θεμάτων (κακός ύπνος, δύσκαμπτη πλάτη και αυχένας, κούραση, κα.) πολλά από τα θέματα αυτά  μπορούν  να λυθούν ή τουλάχιστον να μειωθεί η έντασή τους,  ώστε να έχουμε πιο ποιοτική καθημερινότητα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η αναπνοή αποτελεί μια από τις βασικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, μιας και είναι η μόνη πηγή τροφοδότησης με οξυγόνο.

Όλοι ξέρουμε ότι  χωρίς τροφή μπορούμε να ζήσουμε μερικές εβδομάδες, χωρίς νερό  μερικές μέρες ,αλλά χωρίς οξυγόνο μόνο για λίγα λεπτά.

Το οξυγόνο είναι το «καύσιμο» του κυττάρου για να τελέσει τις πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις του, αλλά και τις λεπτές ψυχολογικές και συγκινησιακές καταστάσεις.

Ένας οργανισμός  που έχει επάρκεια σε οξυγόνο τελεί όλες τις λειτουργίες του τέλεια τόσο σε σωματικό ,όσο και σε πνευματικό και ψυχικό επίπεδο.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει  απομακρύνει τους περισσότερους από την επαφή με τους φυσικούς ρυθμούς ,αλλά κυρίως από την επίγνωση της ίδιας της ύπαρξης μας.

Πόσοι από εμάς αντιλαμβάνονται τον τρόπο που αναπνέουμε;

Έχουμε παρατηρήσει ότι ή αγωνία, η ένταση, ο θυμός, ο φόβος και  άλλα αρνητικά συναισθήματα κάνουν την αναπνοή μας βιαστική, ρηχή, ακανόνιστη ακόμα και ασθματική; Ενώ αντίθετα μια αργή και ήσυχη αναπνοή οδηγεί στην ηρεμία και τη γαλήνη;

Ένας άνθρωπος που μαθαίνει να αναπνέει αργά, τελικά   θα μάθει να αναπνέει  και βαθειά. Η διαδικασία αυτή θα γεμίσει  ολόκληρους  τους πνεύμονες , και όχι μόνο το ένα τρίτο όπως συμβαίνει  συνήθως. Επιπλέων με αυτόν τον τρόπο γίνεται ένα διαρκές μασάζ των κοιλιακών οργάνων το οποίο προωθεί την καλύτερη οξυγόνωση του αίματος. Καλύτερα οξυγονωμένο αίμα σημαίνει καλύτερη υγεία.

Τεχνική αναπνοής:

Η εκπαίδευση της αναπνοής πρέπει να αρχίσει σιγά- σιγά  χωρίς να πιέζουμε το σώμα μας. Χαλαρά αλλά σταθερά ξεκινάμε με τρία λεπτά μία ή δύο φορές την ημέρα και σταδιακά αυξάνουμε σε ένα μήνα στα δέκα λεπτά.

Νωρίς το πρωί και κατά τη δύση του ήλιου είναι η ιδανικότερη στιγμή. (Προσωπικά θεωρώ και χρησιμοποιώ την τεχνική και στη μέση της ημέρας ,όπου ένα δεκάλεπτο αρκεί για να αναζωογονήσει το σώμα και το νου καλυτέρα και από δίωρο ύπνο).

Στάδιο πρώτο

Σε ένα ήσυχο σημείο ας στρέψουμε την προσοχή μας στο να παρατηρούμε απλά την αναπνοή μας. Χωρίς να κάνουμε τίποτα άλλο. Παρατηρούμε τον αέρα να εισέρχεται στο σώμα μας και να εξέρχεται από αυτό. Προσοχή απλώς παρατηρούμε ! Αφήνουμε τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν, δεν τις δίνουμε καμία προσοχή! Παρατηρούμε την αναπνοή μας!

Στάδιο δεύτερο

Εισπνέουμε από τη μύτη αργά μετρώντας μέχρι το 4 ως εξής: χίλια-1,  χίλια-2,  χίλια-3,  χίλια-4…

Και το ίδιο κάνουμε όταν εκπνέουμε. Επαναλαμβάνουμε την άσκηση πέντε φορές. Καθώς περνούν οι μέρες αυξάνουμε το μέτρημα σιγά –σιγά. όσο πιο αργά τόσο πιο καλά. Χωρίς πίεση,  χωρίς ζόρι αφουγκραζόμαστε με απόλυτο σεβασμό και αγάπη  το σώμα μας σαν ένα ισορροπημένο σύνολο λεπτοφυών ενεργειών.

Να εξασκούμαστε καθημερινά με χαρά και χωρίς καμιά βιασύνη.

Γνωρίζετε ότι:

-κάθε εικοσιτετράωρο εισπνέουμε και εκπνέουμε 10800 περίπου φορές;

-η αργή βαθειά και ρυθμική αναπνοή αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο για να εγείρει τις αυτοθεραπευτικές  ικανότητες του σώματος;

-εισπνέουμε κάθε φορά περίπου πεντακόσια κυβικά εκατοστά αέρα ενώ οι πνεύμονες μας  έχουν χωρητικότητα τριών χιλιάδων κυβικών εκατοστών;

-η κίνηση της ζωτικής ενέργειας (tsi ,qui.prana) μέσα από την αναπνοή ακολουθεί συγκεκριμένη διαδρομή μέσα από τα ενεργειακά κανάλια του σώματος ;

-η ανεμπόδιστη ροή αυτής της ενέργειας καθορίζει την σωματική ,διανοητική και συναισθηματική ευεξία και δραστηριότητα ;

-την ισορροπία αυτής της ροής επιτυγχάνουμε με το shiatsu, thai, anpuku,hot stones, cupping massage;

-δυναμώνοντας τους αναπνευστικούς μυς μπορούμε να αυξήσουμε σταδιακά την εισροή οξυγόνου ,σε κάθε εισπνοή, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αναπνοών μας  ανά λεπτό;

-μειώνοντας τον αριθμό των αναπνοών μας, αυξάνουμε την εσωτερική ηρεμία και γαλήνη του νου και χαλαρώνουμε το σώμα μας;.

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραπάνω τεχνικές μασάζ, καθώς και για  πληρέστερη εκπαίδευση αναπνοών και χαλάρωσης στο ινστιτούτο αισθητικής charm τηλ. 2332024111.

* Η Έφη Ιωαννίδου είναι διπλωματούχος τεχνικών:

Shiatsu massage, thai massage,  hara- anpuku massage, hot stones massage, cupping massage, moxa, somatoemotional energy massage, rejuvance, λεμφικό μασάζ.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69