Τσακιρίδης

Γ. ΚΕΣΙΔΗΣ Α.Ε. - Εξουσιοδοτημένος Έμπορος & Επισκευαστής Mercedes-Benz & Smart
Παντελής Μαϊόβης, Νευρολόγος, MSc, PhD

Δείτε το Πασχαλινό φυλλάδιο προσφορών!

Άφθονο γέλιο στην «Μήδεια» από την Ομάδα «Έκφραση Β» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Στην κατάμεστη αίθουσα της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας παρουσιάστηκε η παράσταση “Μήδεια”, του Μποστ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αποστολίδη, από την Ομάδα «ΈΚΦΡΑΣΗ Β’» (ενήλικες) του Τμήματος Θεατρικής Υποδομής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Επρόκειτο για την πρεμιέρα της παράστασης καθώς αύριο Κυριακή 2/12 θα δοθεί και δεύτερη παράσταση, στις 8μμ.

Γενική είσοδος 5€.

Το κοινό παρακολούθησε την ιστορία μιας προδομένης γυναίκας και μητέρας, της Μήδειας, η οποία είχε να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας. Εργασία, οικογένεια, ανατροφή των παιδιών, οικονομική κρίση. Ένα σύγχρονο έργο με άφθονο γέλιο. Όταν η τραγική ηρωίδα ανακαλύπτει την απιστία του άνδρα της και τον έκλυτο βίο που ζουν τα παιδιά της, διαπράττει το φρικτό έγκλημα της παιδοκτονίας.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει:

Η Μήδεια του Μποστ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα εμβληματικό σατιρικό κείμενο του σύγχρονου ελληνικού δραματολογίου. Ένα έργο που, μέσα από την επεξεργασία του κλασικού μύθου και την παρωδία της τραγωδίας ως δραματικού είδους, φιλτράρει τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με τη διεισδυτική πολιτική μάτια του συγγραφέα της, απαλλαγμένη από κομματικές διακρίσεις και στεγανά. Όπως και σε αλλά κείμενά του, ο Μποστ ασχολείται με το μικροαστό Έλληνα της μεταπολεμικής εποχής και καυτηριάζει χαρακτηριστικά του, που τον κρατούν δέσμιο μιας πάσχουσας κοινωνικής και πολιτικής ζωής, όπως ο καθωσπρεπισμός, η ημιμάθεια, ο νεοπλουτισμός, η ξενομανία, οι έντονες ταξικές αντιθέσεις. Ακόμα και η γλώσσα, που χρησιμοποιεί με την παραφθορά των λέξεων και την ανορθόγραφη της απεικόνηση, εξυπηρετεί αυτό το στόχο προσφέροντας στο θεατή το αβίαστο γέλιο, αλλά και τον προβληματισμό. Και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το σκηνοθέτη και τον ηθοποιό, τα έργα του Μποστ να χτίσουν (με βάση το κείμενο) ένα γαϊτανάκι χαρακτήρων και καταστάσεων, έχοντας την ελευθερία να αυτοσχεδιάζουν, να προεκτείνουν, να παραλλάξουν, καθώς το ίδιο το κείμενο τους δίνει αυτήν τη δυνατότητα, χωρίς όμως να κινδυνεύει στο ελάχιστο να παραποιηθεί στο βάθος των νοημάτων του, γιατί ακριβώς αυτή η κειμενική ελαστικότητα αποτελεί το μεγαλείο της τέχνης του Μποστ (που χαρακτηρίζει, άλλωστε όλα τα σπουδαία έργα).

Έτσι λοιπόν παρουσιάζεται, μια φρέσκια Μήδεια που χαίρεται, λυπάται, οικτίρει, απειλεί, καγχάζει, σατιρίζει, καταδείχνει, επαίρεται, θρηνεί αλλά δεν κάνει κανένα μα κανένα σκόντο στη διασκέδαση, που πρωτίστως οφείλει στον εαυτό της...

Συντελεστές Παράστασης

Κείμενο: Μποστ
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αποστολίδης
Σκηνογραφία : Ροδούλα Παπαδάκη
Ενδυματολογία: Ροδούλα Παπαδάκη & Ομάδα «ΈΚΦΡΑΣΗ Β’»
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Πέτρος Ρίστας
Πιάνο: Πέτρος Φάκας
Φλάουτο: Σίσσυ Γεωργοπούλου
Σαξόφωνο: Δημήτρης Γκατζής
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος - Κωνσταντίνος Αποστολίδης
Οργάνωση Παραγωγής-Προβολή: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Τους ρόλους ερμήνευσαν:

Μήδεια: Χαρά Κοντού

Τροφός Α': Ελευθέριος Κορυφίδης

Τροφός Β': Γαβριήλ Μιχαηλίδης

Καλόγρια: Μαρία Στόκα

Μητέρα καλόγριας: Παρθένα Θεοδωρίδου

Καλόγερος: Γαβριήλ Μιχαηλίδης

Οιδίπους: Αλέξανδρος Μανούδης

Αντιγόνη: Γιώτα Σπυρίδου

Ευριπίδης: Αντώνης Μπιδέρης

Ιάσων: Αλέξανδρος Μανούδης

Κορυφαίες: Ζωή Τσαγκαλίδου, Κατερίνα Σαμαρτσίδου

 
 

 

H iRepair έφτασε στην Βέροια!

kyriazis

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κ. - ΚΟΛΛΙΝΟΣ Α. | Τεχνικό Γραφείο Ανελκυστήρων

sidiropoulos

studio 69