tsakiridis ban july21
aronis2021
Παντελής Μαϊόβης, Νευρολόγος, MSc, PhD
The Espressonist
ΚΟΥΚΟΥΤΕΓΟΥ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Δείτε το Πασχαλινό φυλλάδιο προσφορών!

Φεστιβάλ δασών με Γκόραν Μπρέγκοβιτς

Κάθε δάσος της περιοχής μας έχει να διηγηθεί τη δική του μουσική ιστορία. Φέτος η ΚΕΠΑ Βέροιας γιορτάζει και τιμά την συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση.

Στα όρια του Δήμου υπάρχουν σημεία απείρου φυσικού κάλλους και συγκεκριμένα στο Βέρμιο και στα Πιέρια όμορφα μικρά δάση . Το Φεστιβάλ Δασών 5+ είναι μία νέα , προτεινόμενη δράση .

Δύο όμορφα δάση, τρεις συναυλίες με φόντο τη φύση, Workshops , Μύθοι του Νερού -των Δασών και των Θεών, ηχογραφήσεις και videos , νυχτερινά τραγούδια και ήχοι του δάσους αλλά και παράλληλες οικολογικές δράσεις αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος και εκδηλώσεις που να προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού .

Τόποι συναυλιών :

Δάσος Ξηρολιβάδου, Πιέρια όρη (Συκιά) .

Ημερομηνία : 30 Ιουλίου & 1 Αυγούστου 2021

Συνδιοργάνωση : ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας

Σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Βέροιας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 30 Ιουλίου , Συκιά

8.00μ.μ. ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC !

Κανείς δεν μπορεί να κάτσει ακίνητος όταν παίζουν οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC!

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ; Με αυτό το ερώτημα ξεκίνησαν οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC, όταν ο Γιώργος Σταυρίδης (νταούλι, θρακιώτικη λύρα, φωνή) και ο Βαίτσης Χαρακοπίδης (γκάιντα, καβάλ, ζουρνάς, φωνή) βρέθηκαν το 2008 και ξεκίνησαν να παίζουν τα τραγούδια των διαφορετικών μουσικών ειδών που αγαπάνε. Με εμφανίσεις σε πολύ διαφορετικά μέρη (γάμους, πανηγύρια, δρόμους, φεστιβάλ κλπ) και με οδηγό το πάθος τους για τη μουσική συνάντησαν σε ένα αυτοσχεδιαστικό jam session τον Πάνο Γκίνη με την κιθάρα του και πλέον οι Θραξ Πανκc είναι ασταμάτητοι!

Αναμειγνύοντας συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους, χωρίς τη λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους. Οι τρείς Θρακιώτες με εργαλεία τους γκάιντες, λύρες, νταούλια, πετάλια αλλά και την αστείρευτη ενέργεια και το χιούμορ τους, παρασέρνουν στο διάβα τους κάθε αναστολή οδηγώντας σε ένα πρωτόλειο γλέντι καθώς αναμειγνύουν τις μεγάλες τους αγάπες, την παράδοση με τον σκληρό ήχο. Κανείς δεν μπορεί να κάτσει ακίνητος όταν παίζουν οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC!

pistiolis

10.00μ.μ Κωνσταντής Πιστιόλης Loop Station

" Ο Κωσταντής Πιστιόλης, μουσικός πνευστών οργάνων, κατάγεται από την Κόνιτσα Ιωαννίνων και έχει συνεργαστεί με τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Χαρούλη,
Villagers of Ioannina City, Χαΐνηδες και Ματούλα Ζαμάνη.

Φέτος το καλοκαίρι, με ένα loop station μεταφέρει τους ήχους του χθες στο σήμερα, ταξιδεύοντας τον ακροατή στην παράδοση.

Μέσω της λούπας (loop station) και με συντροφιά μία μεγάλη γκάμα πνευστών, έγχορδων και κρουστών μουσικών οργάνων, τα οποία παίζει ο ίδιος,
παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με ποικίλα ακούσματα από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τη Μακεδονία μέχρι την Ήπειρο.

Με τον ίδιο στα φωνητικά, διασκευάζει παραδοσιακά τραγούδια και δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πειραματικό ηχητικό μείγμα,
κρατώντας στις νεότερες γενιές ζωντανή την παραδοσιακή μουσική, η οποία παραμένει πάντοτε επίκαιρη. "

Οργάνωση παραγωγής : BOX _ Arts and Culture pr

Κυριακή 1 Αυγούστου , Ξηρολίβαδο

 5.00μ.μ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα- παράσταση λόγου-ήχων

«Μύθοι του Νερού, των Δασών και των Θεών»

Πως γεννήθηκαν τα ποτάμια; Ποια μουσική τα γέννησε; Πως φύτρωσαν τα δέντρα στη γη; Τι λένε με το θρόισμα των φύλλων τους; Πότε γεννήθηκε η γη; Τα βότσαλα πότε έμαθαν να γράφουν νότες; τι έγινε όταν γέλασε ο βάτραχος…Παραδοσιακά παραμύθια , μύθοι και θρύλοι για την κοσμογονία, τη δημιουργία του κόσμου και τις πρώτες λέξεις που είπε με τη μουσική.

Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση και η καταξιωμένη μουσικός Γιούλα Μιχαήλ, θα συμπράξουν για να ιστορήσουν μύθους για την αναγέννηση της φύσης, τις περιπέτειες του Θεού Πάνα, πλαισιωμένους από ελεύθερους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.

Η παράσταση αφήγησης θα αποτελείται από παραμύθια, θρύλους και μύθους της Παγκόσμιας Άυλης Κληρονομιάς για τη φύση με παράλληλη πρωτότυπη συνοδεία μουσικής .Με την καθοδήγηση μουσικού θα ανακαλύψουν τους ήχους που μπορούν να παράγουν τα υλικά της φύσης. Σε συνδυασμό με τους ήχους της φωνής θα συνοδεύσουν την αφήγηση των ιστοριών ξετυλίγοντας από κοινού το μυστήριο της φύσης σε μία γεμάτη φαντασία διαδρομή .

Αφήγηση – επιμέλεια κειμένων : Ροδάνθη Δημητρέση

Μουσική: Γιούλα Μιχαήλ

Οργάνωση προγράμματος : Αction Art

BREGOVI

 9μμ GORAN BREGOVIC- WEDDING & The Funeral Band

H Μουσική των Βαλκανίων

Goran Bregovic – Wedding & The Funeral Band

Μια γιορτή συναισθημάτων. Μια γιορτή γεμάτη με ήχους γνώριμους από τραγούδια των Βαλκανίων που έγιναν και δικά μας τραγούδια. Ο διάσημος συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς και η μπάντα του δηλώνουν παρόντες στο πρώτο φεστιβάλ Δασών της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και γιορτάζουν μαζί μας τη δύναμη της μουσικής, μια πανανθρώπινη γλώσσα που ενώνει αντί να χωρίζει και καταφέρνει να χτίζει γέφυρες από την μια καρδιά στην άλλη.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει το σχήμα περιλαμβάνει τις πιο διάσημες στιγμές του από το παραδοσιακό «Ederlezi» και τον «Καιρό των Τσιγγάνων» μέχρι το «Mesecina» και το «Kalasnjikov» αλλά και το υπέροχο «Ausencia» από το «Undergound» και φυσικά μελωδίες που ντύθηκαν με ελληνικούς στίχους και έγιναν αγαπημένα τραγούδια όπως «Το Βενζινάδικο» ή το «Θεός αν είναι» και το «Παραδέχτηκα».

Παράλληλα ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς θα παρουσιάσει και τη νέα του δισκογραφική δουλειά που έχει τίτλο «Τρία Γράμματα από το Σεράγεβο» και περιέχει έναν ύμνο για την γενέθλια πόλη του συνθέτη. Μωσαϊκό από Χριστιανούς Εβραίους και Μουσουλμάνους πριν από τον πόλεμο του 90 το Σεράγεβο είχε την ποικιλία και την ανοιχτή ματιά μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας που είχε να δώσει πολλά στα πιο ανήσυχα παιδιά της. Αυτή είναι και η αφετηρία του Three Letters from Serajevo .

«Το Σεράγεβο είναι μια μεταφορά γι αυτό που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη» είχε πει ο Μπρέγκοβιτς σε μια παλιότερη του συνέντευξη, «τη μια μέρα ζούμε αρμονικά σαν καλοί γείτονες Χριστιανοί Εβραίοι και Μουσουλμάνοι και την επόμενη μπορεί να σφαχτούμε γι αυτόν ακριβώς τον λόγο».

Η μουσική των Βαλκανίων έρχεται στη Βέροια. Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς λατρεύει την Ελλάδα και ετοιμάζεται για την επιστροφή του στη χώρα μας ετοιμάζοντας μια γιορτή γεμάτη αγάπη. Όπως λέει: «Θα ήθελα να σας πω κάτι. Είστε τόσο τυχεροί που έχετε γεννηθεί σε μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα για να παραπονεθεί κανείς, αλλά σκεφτείτε λίγο την ιστορία σας, το φως, τη θάλασσα. Και μόνο το άκουσμα της λέξης «Ελλάδα» σε κάνει να χαμογελάς από όποιο μέρος του κόσμου και αν είσαι..»

Μαζί του θα έχει όπως πάντα τη μπάντα του, The Wedding and Funeral Band, καθώς και ένα σύνολο 10 εγχόρδων και χορωδών.

GORAN BREGOVIC

Αρκετοί μουσικοί θα ήταν ευχαριστημένοι με την καριέρα του Goran Bregovic.

Σύγχρονος συνθέτης, παραδοσιακός μουσικός ή ρόκ στάρ, δεν είχε να διαλέξει – τα έκανε όλα για να ανακαλύψει μια μουσική που είναι ταυτόχρονα διεθνής και χωρίς καμιά αμφιβολία δική του. Η μουσική περιπέτεια του Goran Bregovic ξεκινά τη δεκαετία του ’60, σε ένα μουσικό κολέγιο στο Σεράγιεβο. Εκεί μαθαίνει βιολί, θεωρία και αρμονία, αλλά δεν φαίνονται αρκετά ενδιαφέροντα.

Ακόμα και στην Γιουγκοσλαβία του Τίτο, το ρόκ εν ρόλ βάζει φωτιά στα ΄60ς. Οι απαντήσεις στην εξέγερση των εφήβων που προσφέρει αυτό το είδος και η ανακάλυψη της δύναμης έλξης που έχει η ηλεκτρική κιθάρα για το γυναικείο φύλο φωτίζουν το δρόμο για τον Goran. Συνεχίζει τις σπουδές σε φιλοσοφία και κοινωνιολογία, αλλά συγκροτεί και μια ρόκ μπάντα με το όνομα - Bijelo Dugme (Λευκό Κουμπί). Το πρώτο τους άλμπουμ γίνεται αμέσως επιτυχία που συνεχίζει να μεγαλώνει σε όλη την Ανατολική Ευρώπη έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Δεκατέσσερα χρόνια, δώδεκα άλμπουμς και με τρεις τραγουδιστές απο την ίδρυση τους, το συγκρότημα πούλησε εκατομμύρια δίσκους και έφερε κοντά χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε συναυλία του. Γιός Σέρβας μητέρας και Κροάτη πατέρα ζώντας στο μουσουλμανικό Σεράγιεβο, ο Goran Bregovic είναι ο ήρωας όλων, αλλά παρατηρώντας την άνοδο του φανατικού εθνικισμού που παρασέρνει το κοινό στις συναυλίες του, διαλύει το συγκρότημα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, ο σκηνοθέτης Emir Kusturica, οπαδός της δουλειάς του Goran Bregovic, τον πείθει να πάρει μέρος στο επόμενο έργο του. Η σύνθεση της μουσικής για το «Καιρό των Τσιγγάνων» επιτρέπει στον Goran Bregovic να σμιλεύσει την αντίληψη του στην μουσική δραματουργία και να δουλέψει γύρω απο την Τσιγγάνικη Μουσική που τον συναρπάζει. Ο συνδυασμός των εικόνων του Kusturica και οι νότες του Bregovic δίνουν έναν αποτέλεσμα που δεν ξεχνιέται. Για το “Arizona Dream” ταξιδεύουν οι δυό τους στις ΗΠΑ όπου ο Kusturica φιλμογραφεί τους Faye Dunaway, Jerry Lewis και Johnny Depp και ο Bregovic γράφει για τον “Νονό” της punk rock, Iggy Pop.

Το 1994, στην ταινία του Patrice Chereau’s “Reine Margot”, η μουσική του ανάβει φωτιές στα μάτια της Γαλλίδας ηθοποιού Isabelle Adjani και στην φωνή της Ισραηλινής στάρ Ofra Haza. Αυτο το φίλμ διευρύνει την φήμη του συνθέτη. Την επόμενη χρονιά, ενώ ο πόλεμος μαίνεται στην χώρα τους, Bregovic και Kusturica συνεργάζονται άλλη μια φορά στην ταινία “Underground”, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών 1995. Για την μουσική αυτής της ταινίας ο Goran κάλεσε τον Saban Bajramovic, γνωστό ως “Gypsy Sinatra” και την ντίβα απο το Κέιπ Βέρντε Cesaria Evora.

Τότε ο Goran Bregovic επιστρέφει στις συναυλίες...

Στενοί είναι οι δεσμοί του και με τη χώρα μας και την ελληνική μουσική την οποία αγαπά και παρακολουθεί συνεχώς. Το 1995 εμφανίζετε για πρώτη φορά στην χώρα μας με συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της Ραδιοφωνίας του Βελιγραδίου, σε πέντε μεγαλειώδεις εμφανίσεις – δύο βραδιές στο Θέατρο Γης στην Θεσσαλονίκη, μία αξέχαστη βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και δύο ανεπανάληπτες βραδιές στο Αρχαίο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Αυτές οι εμφανίσεις αποτέλεσαν την απαρχή μιας μεγάλης αγάπης του κοινού με την μουσική του Μπρέγκοβιτς που επιβεβαιώνεται συνεχώς μέσα στις δεκαετίες που πέρασαν.

Το 1997 αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη σχέση του με τη χώρα μας αφού του ανατέθηκε η Τελετή Λήξης της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης 1997”, η οποία πραγματοποιείται την 30η Δεκεμβρίου σε ένα κατάμεστο Παλαί ντε Σπόρ, με ζωντανή αναμετάδοση σε όλα τα Βαλκάνια. Η παραγγελία αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί του επιτρέπει να δοκιμάσει νέες τεχνικές σε συνεργασία με ορχήστρες, χορωδούς, πολλούς σολίστ απο ολες τις χώρες των Βαλκανίων, σε ένα μουσικό-χορευτικό-οπτικό υπερθέαμα. Με τίτλο “Σιωπή των Βαλκανίων” που κυκλοφόρησε σε CD απο την Universal Ελλάδας.

Στην «Ορχήστρα του για Γάμους και Κηδείες» πλέκει τα πνευστά των Τσιγγάνων μουσικών με κρουστά, τις Βουλγάρικες πολυφωνίες με χορωδία από αντρικές φωνές. Ντυμένος στα λευκά, καθισμένος ανάμεσα σε ένα ενισχυτή και ένα υπολογιστή, μια ηλεκτρική κιθάρα και την μπάντα του, διευθύνει αυτή την πολύχρωμη ομάδα που διαφέρει στο μέγεθος (9-19 μουσικοί) ανά περίπτωση. Για περίπου είκοσι χρόνια, δίνει συναυλίες σε όλες τις ηπείρους, σε μια ατέλειωτη περιοδεία που έως σήμερα ξεπερνά τις 1500 εμφανίσεις.

Οταν δεν είναι στην σκηνή ο Goran Bregovic συνθέτει κομμάτια που έχουν γίνει μέρος της σύγχρονης μουσικής σκηνής: ένα ορατόριο «My Heart has become Tolerant” γύρω απο τις τρεις μονοθειστικές θρησκείες , ή με ενα μόνο κλείσιμο ματιού προτείνει την πρώτη Τσιγγάνικη Όπερα “Karmen with a Happy End”, ή ένα μονόλογο για μια ηθοποιό και μεγάλη ορχήστρα με τίτλο “Diary of an Unhappy Queen”, και τελευταία το “Three Letters from Sarajevo” με την μπάντα του και συμφωνική ορχήστρα. Η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται και να αφομοιώνει απίστευτα διαφορετικές μουσικές κουλτούρες, του επιτρέπει να ενσωματώνει στην μουσική του παραδοσιακά τραγούδια απο Κορσική, Γεωργία ή Βουλγαρία, καθώς επίσης και στοιχεία απο την κουλτούρα της τέκνο – συνεργασία με τον Γερμανό dj Shantel.

Το απεριόριστο ταλέντο του προσελκύει καλλιτέχνες πρώτης γραμμής σαν τον εμβληματικό Ελληνα μουσικό Γιώργο Νταλάρα, την Πολωνή Kayah, την Τουρκάλα Sezen Aksu, τον μυθικό ποπ τραγουδιστή Scott Walker ή τους Gipsy Kings.

Πολύ λίγοι μουσικοί έχουν καταφέρει να εξελίξουν μια τέχνη τέτοιου εύρους που συνδυάζει με συνέπεια μια τόσο μεγάλη ποικιλία στυλ και τεχνικών χωρίς να χάσει την ταυτότητά του. Μια σύνθεση του Goran Bregovic μπορεί να αναγνωριστεί απο τους πρώτους ήχους της και μοιάζει να απευθύνονται σε όλο τον κόσμο χωρίς διαχωρισμό σε φυλή, φύλο, ηλικία ή θρησκεία.

H iRepair έφτασε στην Βέροια!

methodos orizontio

methodos orizontio

sidiropoulos

studio 69