Τσακιρίδης

Γ. ΚΕΣΙΔΗΣ Α.Ε. - Εξουσιοδοτημένος Έμπορος & Επισκευαστής Mercedes-Benz & Smart
Παντελής Μαϊόβης, Νευρολόγος, MSc, PhD

Δείτε το Πασχαλινό φυλλάδιο προσφορών!

Πως θα γιορταστεί η Αποκριά στη Νάουσα

Με την πανδημία να μην έχει υποχωρήσει, θεωρείται δεδομένο ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, οπότε οι δήμοι αλλά και ομάδες πολιτών εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παράδοση.

Εκτός από τον στολισμό της πόλης, ο δήμος Νάουσας, όπου κάθε χρόνο αναβιώνει το έθιμο της μπούλας και του γενίτσαρου αποφάσισε από κοινού με τους τοπικούς φορείς να οργανώσει τρεις δράσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου που θα βασίζονται κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το πώς δημιουργείται το πρόσωπο που φορά ο γενίτσαρος και η μπούλα, την παραδοσιακή τέχνη που οι φορείς της πόλης θέλουν να περάσουν από γενιά σε γενιά. Μαθητές από τη Δ’ έως και την Στ’ τάξη δημοτικών σχολείων από τη Νάουσα, τα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη μαθαίνουν από τον υπεύθυνο από το κονάκι που κάνει την προεργασία πώς γίνεται το κέρινο πρόσωπο της μπούλας.

«Αν απαγορευτεί να μπει ο εκπαιδευτής μέσα στα σχολεία και να το κάνει δια ζώσης, εμείς θα δώσουμε το υλικό στα σχολεία και θα το κάνουμε με τους εικαστικούς. Παράλληλα, θα κάνουμε ένα βίντεο, όπου θα δείχνουμε πώς κατασκευάζεται το πρόσωπο της μπούλας και θα έχουμε έναν Ναουσαίο ηθοποιό που θα αφηγηθεί στοιχεία σχετικά με το έθιμο», ανέφερε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Νάουσας, Δώρα Μπαλτατζίδου.

Παρά την απαγόρευση, όπως και πέρσι, ένα μπουλούκι θα βγει στους δρόμους της πόλης. Ωστόσο, ο κόσμος δεν θα μπορέσει να το δει από κοντά και να συμμετάσχει στο δρώμενο. «Όλο το δρώμενο θα το κάνουμε ψηφιακό. Θα έχουμε ένα μπουλούκι με 20 – 30 άτομα, θα γίνει live streaming, ενώ θα δημιουργήσουμε έναν ψηφιακό χάρτη με όλη τη διαδρομή. Και θα καλέσουμε όλο τον κόσμο να το παρακολουθήσει μέσα από το διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα πάνω στον χάρτη θα έχει ο καθένας τη δυνατότητα να δει σημαντικά τοπόσημα για την ιστορία, όπως το ρολόι, το πάρκο, τον χώρο θυσίας των ηρώων», σημείωσε η αντιδήμαρχος.

Πηγή: https://www.voria.gr/

H iRepair έφτασε στην Βέροια!

ΝΑΝΤΣΗ ΑΘΗΝΑ, Ψυχολόγος

ADAMELON Εργαστήριο Γεύσεων

kyriazis

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κ. - ΚΟΛΛΙΝΟΣ Α. | Τεχνικό Γραφείο Ανελκυστήρων

sidiropoulos

studio 69