Τσακιρίδης

Παντελής Μαϊόβης, Νευρολόγος, MSc, PhD

Δείτε το Πασχαλινό φυλλάδιο προσφορών!

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας με θέμα "Αρματολισμός και Βλάχοι"

Γιορτάζουμε φέτος τα διακόσια χρόνια από την επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821. Χρονιά περίσκεψης, αναστοχασμού και εθνικής αυτογνωσίας. Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, με αφορμή αυτό το γεγονός, κυκλοφόρησε ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα  μιας πολύ προσεγμένης δουλειάς, για το νέο έτος 2021, με θέμα «Αρματολισμός και Βλάχοι/ArmatoljishiArmãnlji». 

H επιλογή του θέματος αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα όλων εκείνων των ανώνυμων και επώνυμων, οι οποίοι πριν, στη διάρκεια  αλλά και μετά την Επανάσταση του 1821 συνέβαλαν στην απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό της ελληνικής γης, και ειδικότερα των βλαχόφωνων κλεφταρματολών και αγωνιστών που από τα πρώτα χρόνια της τουρκικής κατάκτησης - όπως φαίνεται από τις ιστορικές πηγές -πολέμησαν ασυμβίβαστα τον κατακτητή  και πρωταγωνίστησαν στην ελληνική Επανάσταση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός Παπαρηγόπουλος.

Τα κείμενα και η ιστορική έρευνα είναι του Τάκη Γκαλαΐτση, ενώ το λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε  από το Αρχείο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Οι  σχετικές λογοτεχνικές αναφορές αφορούν στον Παλαμά, στον Σολωμό, στον Ελύτη, στον Εγγονόπουλο και στον Μακρυγιάννη. Το εξώφυλλο κοσμεί ο εμπνευσμένος από την ελληνική επανάσταση ζωγραφικός πίνακας (1853)  του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η έξοδος του Μεσολογγίου», ενώ στις τριάντα εσωτερικές σελίδες ενυπάρχουν πίνακες σχετικοί με την Επανάσταση του  Ε. Ντελακρουά (E. Delacroix), του Ν. Γύζη, του Θ. Βρυζάκη, του Λουδοβίκου Λιπαρίνι, του Ντονάτο Φραντσέσκο Ντε Βίβο, του Henri Decaisne, του Θεόφιλου, του Γ. Μαργαρίτη, του Peter von Hess, του  L. Muller, του Ary Scheffer, καθώς και παλιές φωτογραφίες των Αδελφών Μανάκια.

Το Ημερολόγιο αυτό, στο  εύχρηστο σχήμα των τελευταίων ετών,  αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, βασισμένο σε ποικίλες πηγές από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, με λαογραφικό υλικό  αντλημένο από το λαϊκό πολιτισμό μας, την Ιστορία και τα Γράμματά μας, αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της προσφοράς των Βλάχων στον τόπο, τον κλεφταρματολισμό,  και γι’ αυτό αξίζει η έκδοση αυτή να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Εκτιμώντας την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση και ακολουθώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η διακίνηση του φετινού Ημερολογίου θα γίνει παίρνοντας υπόψη το παραπάνω πλαίσιο.  Μπορείτε να  προμηθευτείτε το Ημερολόγιο τηλεφωνώντας στο Προεδρείο και τα μέλη του Δ/Σ του Συλλόγου:

  • Πίσκο Δημήτρη : 6982351675
  • Τσίρη Γιώργο : 6972236410
  • Γιάννη Κύρτσο : 698 736 6249
  • Τασούλα Αναστασίου : 697 560 5904
  • Πίσκου Τασούλα : 6988286199
  • Χριστίνα Καραγιάννη : 697 178 7051

Επίσης: Γραφικές Τέχνες: 23310 20796

H iRepair έφτασε στην Βέροια!

ΝΑΝΤΣΗ ΑΘΗΝΑ, Ψυχολόγος

ADAMELON Εργαστήριο Γεύσεων

kyriazis

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κ. - ΚΟΛΛΙΝΟΣ Α. | Τεχνικό Γραφείο Ανελκυστήρων

sidiropoulos

studio 69