tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Αυγενάκης από την Βέροια: Με την ψήφο τους οι αγρότες να στείλουν ισχυρό μήνυμα για μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική και ευέλικτη

Να στείλουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για το πώς πρέπει να είναι η Ευρώπη του αύριο, ζήτησε από τους αγρότες της Ημαθίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που διοργάνωσε η νομαρχιακή οργάνωση της ΝΔ στην Ημαθία. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτές Απόστολος Βεσυρόπουλος, Τάσος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Μπίκας και ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος.

Στην ομιλία του ο Υπουργός τόνισε ότι η σημερινή ΚΑΠ είναι απόρροια της πλειοψηφίας των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

«Αυτοί εμφανίσθηκαν υπέρμαχοι του περιβάλλοντος και εμφάνισαν εμάς ως κακούς», σημείωσε, λέγοντας ότι «κανένας δεν είναι αντίθετος στην πράσινη μετάβαση καθώς δεν νοείται γεωργία και κτηνοτροφία χωρίς περιβάλλον. Αγροτική ανάπτυξη και περιβάλλον δεν είναι αντίπαλοι. Σύμμαχοι είναι. Δυστυχώς όμως πλειοψήφησαν οι δυνάμεις που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν στην ΚΑΠ είπε ότι είναι σημαντικές, αλλά το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να διεκδικεί περαιτέρω αλλαγές.

Τόνισε επίσης ότι στις 19 αλλαγές που πρότεινε πρώτη η Ελλάδα, με στόχο την απλοποίηση της ΚΑΠ ως συμμάχους της είχε τις χώρες του ΕΛΚ οι οποίες τις υιοθέτησαν αλλά και τη συμμαχία των χωρών του νότου, την ομάδα EUMED9, η οποία ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία της χώρας μας.

«Εμείς λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με ομαλό, όχι βίαιο τρόπο», είπε, επισημαίνοντας ότι «τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ξεκάθαρη θέση».

Κάλεσε δε και πάλι τα ελληνικά κόμματα που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευρωομάδες να τις ενεργοποιήσουν υπέρ της προσπάθειας για αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Θέλουμε τους αγρότες στα χωράφια και όχι στα γκισέ των υπηρεσιών», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στηλιτεύοντας την έμφαση που δίνει στη γραφειοκρατία η σημερινή ΚΑΠ.

Τόνισε όμως ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί ώστε έως τον Οκτώβριο που αλλάζουν οι Επιτροπές να επιτευχθεί:

- Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά

- Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών

-  Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. «Έτσι όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα η ΚΑΠ κανένα κράτος – μέλος δεν θα κατορθώσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που του αναλογεί», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Για τις Διεπαγγελματικέςείπε ότι στόχος είναι στις οκτώ που λειτουργούν ήδη μέχρι το τέλος του έτους στόχος είναι να λειτουργούν ακόμη οκτώ. Σημείωσε ακόμη ότι το ΥΠΑΑΤ με την ΕΘΕΑΣ έχουν συστήσει επιτροπή με στόχο την κωδικοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας της χώρας αλλά και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος που διέπει το συνεταιριστικό κίνημα.

Σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης είπε ότι ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 105 εκατομμύρια με αποτέλεσμα να φθάσει στα 305 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει, μαζί με το αυξημένο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και την ένταξη των επιλαχόντων, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας.

Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης κάλεσε τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής να ενεργοποιηθούν ώστε να τα αναλάβουν οι Περιφέρειες που γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Αν δεν του πράξουν οι τέσσερις που μέχρι σήμερα αρνούνται, θα το κάνει το ΥΠΑΑΤ, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του προστίμου των 450 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλλει η ΕΕ, λόγω της 11χρονης καθυστέρησης από τηνπλευρά της χώρας μας.

Για τον ΕΛΓΑ σημείωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμος ένας σύγχρονος και πιο δίκαιος κανονισμός που θα καλύπτει περισσότερους κινδύνους, χαρακτηρίζοντας ως «παραλογισμό» τις προβλέψεις του υφιστάμενου κανονισμού στον κτηνοτροφικό τομέα.  Αναφέρθηκε στη λειτουργία του 112 για τους αγρότες και ανακοίνωσε ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι ενστάσεις που υπήρχαν ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την ψηφιοποίηση του οργανισμού και την αυτόματη έκδοση πορισμάτων.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι η  νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στον έλεγχο των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ. Ήδη περί τα 7.000 έχουν πληρωθεί και περί τα 800 έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη.

Όπως είπε:

- Ελέγχονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις από το 2014 και 2.480 υποθέσεις ενεργοποιήθηκαν. «Θεωρώ ανήθικο και απρεπές να βρίσκονται σε εκκρεμότητα και να αγνοούνται αποφάσεις των δικαστηρίων», είπε χαρακτηριστικά.

 Θύμισε ότι έγιναν πληρωμές 785 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα, δηλαδή καταβλήθηκαν 85 εκατ. περισσότερα από όσα είχε αρχικώς υπολογισθεί,

- Οι πληρωμές θα συνεχισθούν, ήδη γίνεται έλεγχος σε τρεις περιπτώσεις συνδεδεμένων και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου.

«Σήμερα έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό ακρίβειας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά θέλουμε ακόμα υψηλότερο. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να νοικοκυρέψουμε πλήρως τον Οργανισμό», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα να μπει τάξη και νοικοκυροσύνη στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τα ΤΟΕΒ αναφέρθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση. Επισήμανε την ανάγκη αλλαγών και τόνισε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα υπάρξουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή στήριξη των αγροτών με ενδεχόμενο τη δημιουργία ειδικού προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ για τους αγρότες.

Σε ό,τι αφορά στους κτηνοτρόφους επισήμανε την ανάγκη της όσο το δυνατόν ταχύτερης εφαρμογής της πλατφόρμας ΑΡΤΕΜΙΣ 2 και ζήτησε προτάσεις για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στους ελέγχους στην αγορά οι οποίοι απέδωσαν κατά την πασχαλινή περίοδο, προστατεύοντας παραγωγούς, καταναλωτές αλλά και έντιμους μεταποιητές και είπε ότι σύντομα θα έλθει προς ψήφιση το νέο κυρωτικό πλαίσιο.

Τέλος αναφερόμενος στα Αγροτικά Τμήματα, τόνισε ότι το Επιμελητήριο Ημαθίας έχοντας πρωτοπορήσει λειτουργούσε Τμήμα Αγροτών χωρίς την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου.

Και τόνισε: «Αξιοποιώντας τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων θέλουμε να εντάξουμε στο θεσμικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τμήματα, δίνοντας πρόσβαση στα οφέλη μιας ήδη οργανωμένης δομής στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα».

Αναφερόμενος στη σύσταση Μητρώου Αγροτών εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους κατ’ επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε το Μητρώο, το οποίο θα το διαχειρίζονται τα Επιμελητήρια, αλλά θα ανήκει στο ΥΠΑΑΤ,  θα έχει διασύνδεση και με το ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων). «Θέλουμε μέσα από αυτόν τον μηχανισμό να ξέρουμε περισσότερα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ώστε να αναπτύξουμε στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και πολιτικές προς όφελος των παραγωγών μας».

Ο κ. Αυγενάκης είπε ακόμη ότι κάθε εμπορική συμφωνία που συνάπτει η ΕΕ από εδώ και στο εξής πρέπει να διέπονται από τρεις όρους:

  1. Ρήτρες ισοδυναμίας
  2. Πλαίσιο αμοιβαιότητας
  3. Δίκαιους όρους ανταγωνισμού

Σε ό,τι αφορά την αγροτική διπλωματία εξήρε τις κινήσεις του ΥΠΑΑΤ σημειώνοντας ότι δημιουργείται κοινή πλατφόρμα διεκδίκησης για τα προϊόντα μας. Κάλεσε δε τους αγρότες να συνειδητοποιήσουν ότι πλέον δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα» και όσοι υπόσχονται τα πάντα στους πάντες πρέπει να λένε και πού θα βρουν τα χρήματα για να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.

Ο ΥπΑΑΤ κατέληξε λέγοντας ότι «ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των Επιμελητηρίων και «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αυτήν την πρωτοβουλία του ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και προοπτικής για τους Έλληνες παραγωγούς».

View this gallery on Flickr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69